Maple Wood Playfield and Play Area Renovation Project

Updated: July 9, 2020

Summer 2020

This project has moved out of the early design phase and into the development of construction documentation.

The restroom (comfort station) has been added to the project!

Seattle Parks and Recreation has secured $485,000 total in additional funding to improve the comfort station/picnic shelter. This needed improvement will be added to the play area renovation project.

This project component will include safety and accessibility improvements to the building interior, and will likely convert restrooms to universal, individual-entry toilet stalls to improve safety. Along with interior upgrades and as budget allows, we hope to also improve the picnic shelter roof, add a new drinking fountain, and paint the building.

Recent Online Comfort Station Mural Survey Summary:
Here's what we heard from you in the online survey which closed June 30, 2020.

Do you like the existing mural and want to retain it?
Yes   36%     No   64%
 
Would you rather see a new mural on the building wall?
Yes   81%     No   19%
 
What theme would you like to see reflected?
We heard from the majority that a new mural should reflect and celebrate the diversity of the Beacon Hill neighborhood, build community, and show faces that represent the diverse community - include people of color.

  • Nature was a secondary theme
  • Several people suggested that it would be great to involve the community and adjacent Maple Elementary School students in making the mural
  • The word cloud below shows the common words used in answering this question:Word Cloud Results image from comfort station mural online survey about the mural.

Next Steps:
Our designers will review the input provided in this survey and later this summer the comfort station improvements will be brought into the design process for the overall park renovation project. Our goal is to post information on the design here on the project web page in early fall. Construction is planned for 2021.

Thank you all for participating in our park planning. Your input has been valuable.  

Thank you to everyone who attended the February 12 open house to learn about this park renovation and provide input! Meeting notes and the preferred design that was displayed are located below in the Community Participation section.

This project includes improvements to the athletic playfields, play area, and improves accessible routes of travel to the restroom, field dugouts, play area, and parking lot in compliance with the Americans with Disabilities Act (ADA) standards. The project details include new equipment for the play area; new drainage, irrigation, grass playing surface, and backstops for the playfields; ADA access to parking, comfort station, and play area.

Location

Maple Wood Playfield4801 Corson Avenue S, 98108

Budget

Seattle Parks District Major Maintenance provides $3,785,619 for planning, design and construction of playfield and play area renovations, and $485,000 additional funding recently secured to improve the comfort station/picnic shelter.

Schedule

Planning: Fall 2019 - Winter 2019/20
Design: Winter 2019/20 - Winter 2020/21
Construction: Spring 2021 - Winter 2021/22

Project Description

This renovation project includes improvements to the athletic playfields, play area, and improves accessible routes of travel to the restroom, field dugouts, play area, and parking lot in compliance with the Americans with Disabilities Act (ADA) standards. The project details include new equipment for the play area; new drainage, irrigation, grass playing surface, and backstops for the playfields; ADA access to parking, comfort station, and play area.

During construction the contractor will need to close the playfield and play area. Seattle Parks and Recreation and the contractor hired for the project will work to minimize impact to the park and neighborhood. 

Community Participation

Download the meetings poster in these languages: English, Simplified Chinese, Somali, Spanish, Vietnamese

Meeting #1 - Open House at the park - 10/19/2019
Thank you to everyone who attended the first meeting to learn about the project and provided input on the overall design.

Meeting #2 - 12/12/2019
Thank you to everyone who attended the second meeting and reviewed and provided input on design options.

Meeting #3 - 2/12/2020
Thank you to everyone who attended the final meeting and provided input on the schematic designs.