
Memo 
To: Commissioners 

From: Wayne Barnett 

Date: April 25, 2008 

Re: SMC 4.16.070.2.c and “behind the scenes” assistance 
  

The Law  
 
SMC 4.16.070.2.c provides that no City officer or employee may: 

 
Except in the course of official duties, assist any person in any City 
transaction1 where such City officer or employee’s assistance is, or to a 
reasonable person would appear to be, enhanced by that officer or employee’ 
position with the City; provided that this subsection 4.16.070 A1c [sic] shall 
not apply to any officer or employee appearing on his or her own behalf or 
representing himself or herself as to any matter in which he or she has a 
proprietary interest, if not otherwise prohibited by ordinance. 

 
Past Interpretations 
 

 The first opinion that I have found discussing SMC 4.16.070.2.c in any detail is Advisory 
Opinion (“AO”) 90-4.   In AO 90-4, the Commission held that a building inspector at the 
Department of Construction and Land Use (“DCLU”) could not design projects that would be 
submitted to DCLU in coonection with a permit application, even though she was not involved in 
the permitting process.  The Commission wrote: 
 

Even though you are employed in the Construction Inspection Division rather 
than the Plans and Permits Division; and, you state that in your private 

                                            
1 While the Ethics Code does not define the term “transaction,” I have long suspected that the term was borrowed 
from the State’s Ethics Code, which defines a “transaction involving the state" in relevant part as “ a proceeding, 
application, submission, request for a ruling or other determination, contract, claim, case, or other similar matter that 
the state officer, state employee, or former state officer or state employee in question believes, or has reason to 
believe: (i) [i]s, or will be, the subject of state action; or (ii) [i]s one to which the state is or will be a party; or [i]s 
one in which the state has a direct and substantial proprietary interest.”  Note that this definition tracks closely the 
City’s definition of “matter.”  “’Matter’ means an application, submission, request for a ruling or other 
determination, permit, contract, claim, proceeding, case, decision, rulemaking, legislation, or other similar action. 
Matter includes the preparation, consideration, discussion, or enactment of administrative rules or legislation. Matter 
does not include advice or recommendations regarding broad policies and goals.”  SMC 4.16.070.K. 
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capacity you: would not accept design work which you would be inspecting; 
would not accept design work from owners or contractors whose work you 
inspect; would not make the permit application; would not discuss issues 
with Department staff; would not be involved in contract administration or 
construction management; and, that you would keep your supervisors 
apprised of any design work which would be submitted to the Department for 
permits, the work relationships and other departmental associations do 
not provide for an environment which would prevent a reasonable 
person from concluding that the assistance you were providing was 
enhanced by your employment with the Department.  (Emphasis added.) 
 

In 1992, the Commission issued another opinion interpreting SMC 4.16.070.2.c, this time 
opining on whether building inspectors could moonlight as carpenters or electricians on projects 
that would be inspected by their fellow building inspectors.  The Commission held that they 
could do the work so long as they complied with several restrictions, including that they did not 
(1) inspect their own work or the work of the contractor for whom they were moonlighting, (2) 
discuss with their colleagues projects on which they had moonlighted, or (3) in any way attempt 
to influence their colleagues to approve those projects. See AO 92-24. 

 
Issue 
 
Does the Ethics Code bar an employee from working on City transactions involving their 

department, when the employee’s colleagues will not know of their colleague’s involvement? 
 
Discussion 
 
Relying on the Commission’s past opinions, I have in the past advised employees that 

they could work “behind the scenes” on matters to be submitted to their department.  (I’ve had 
just two such requests that I can recall in the past four years.)  The leading opinion on the issue 
lists only “work relationships and departmental associations” as the basis for concluding that an 
employee’s assistance may be enhanced by his or her City position.  The other opinion concludes 
that such assistance will not violate the code if, among other factors, the employee’s colleagues 
are unaware of his or her connection to a project. 

 
One weakness of this approach, though, is that it pays short shrift to the realities of the 

marketplace.  Take, for example, two equally skilled architects charging the same rate.  The 
employee’s work for the permitting agency almost certainly strikes the customer as an 
advantage.  While this is likely mitigated to some extent by the knowledge that the City 
employee will not be able to present the plans to DPD, it still strikes me that, all other factors 
being equal, a customer would prefer to hire someone from a City department on a matter to be 
decided by that City department. 

 
Another weakness of this approach is that it relies on the cooperation of third parties – 

customers, business partners, etc. – in concealing the City employee’s role in a project.  If a 
departmental employee was a “silent partner” on an RFP bid, it seems reasonable to expect that 
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the employee’s partners might let the employee’s role slip, in the hope of securing an advantage 
for their bid. 

 
Finally, the interpretation that flows from these two opinions has the perverse effect, in 

certain circumstances, of making the Code less restrictive for current City employees than for 
former City employees.  SMC 4.16.075.B.1 bars former City employees from assisting others 
with proceedings involving their former agency.  The plain language of this section bars even 
“behind the scenes” assistance.  See AO 07-01 and AO 08-02.  So under the Commission’s past 
opinions, a current DPD employee might be able to work on a permit application if there was no 
basis for thinking that his or her work relationships could enhance the customer’s application, 
while a former DPD employee would be barred from working on the same permit application. 

 
Recommendation 
 
I recommend broadening the analysis of the “reasonable person” in SMC 4.16.070.2.c to 

encompass potential clients and customers.  In the eyes of these important participants in City 
transactions, hiring an insider would seem advantageous.  A customer is likely to believe that the 
City employee has knowledge of his or her department’s processes and procedures that can be 
used to the customer’s advantage.  And even if the employee never attempts to take advantage of 
his or her work relationships, it is not possible to prevent their customers from attempting to take 
advantage of the employee’s good name. 

 
 


