
 

 

 
 
 

Advisory Opinion 08-03 
 
Question 
 
 Under what circumstances may an Assistant City Attorney (the “Employee”) accept 
offers to speak or consult for pay when the consultation or speaking engagement is within the 
scope of the Employee’s official duties? 
 
Answer 
 
 Upon receiving such an offer, the Employee must obtain a departmental determination 
that the work cannot be performed on City time using City resources.  If he obtains such a 
determination, the Employee may accept payment for work that he performs on his own time, 
using his own resources, without violating the Ethics Code.  Following the receipt of such a 
payment, however, the Employee must for a year disqualify himself from official dealings 
involving the individual or entity who makes the payment, and any party that the Employee 
knows or reasonably should know recommended the Employee’s services to the individual or 
entity making the payment. 
 
Facts 
 

The Employee is an Assistant City Attorney Supervisor assigned to the Public & 
Community Safety Division of the City Attorney’s Office.  One of his duties is supervising 
prosecutions in Seattle Municipal Court’s Mental Health Court (“MHC”).  Seattle’s MHC is one 
of fewer than 150 such courts nationwide. 
 

MHC is a “therapeutic”, or “collaborative”, court in which the focus is on using a team 
approach to resolving cases.  The team consists of the judge, prosecutors, defense attorneys and 
others.  Although the prosecution and defense attorneys are often in agreement, they still 
represent different clients and fulfill an adversarial role.  The Employee has a counterpart, who is 
the supervising public defender in MHC. 
 

Over the past decade, the Employee has developed an expertise in mental health issues 
and the criminal justice system.  As part of his job duties, he has presented across the state, 
outside the state, and in Vancouver, British Columbia; sometimes upon unsolicited request and 
sometimes by submitting a proposal to present.  Those presentations have been unpaid and 
undertaken on behalf of the City Attorney’s office.  He has begun receiving unsolicited offers to 
present for remuneration. 
 
Analysis 
 

1. The Employee can present and consult for a fee so long as he (1) obtains a 
departmental determination that the work cannot be performed by the Employee 
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as part of his official duties, (2) uses his own time and his own resources, and (3) 
does not use privileged or proprietary information in connection with his private 
work. 

 
The first condition, that the Employee must obtain a departmental determination that the 

work cannot be performed on City time using City resources, is rooted in SMC 4.16.070.2.a, 
which provides in relevant part that no City employee may “[u]se his or her official position for a 
purpose that is, or would to a reasonable person appear to be primarily for the private benefit of 
the officer or employee, rather than primarily for the benefit of the City; or to achieve a private 
gain or an exemption from duty or responsibility for the officer or employee….”  If the 
Employee receives a solicitation to perform work that is within the scope of his official duties, 
then the Employee would be misusing his position, or appearing to a reasonable person to misuse 
his position, if he either sought or accepted remuneration for the work without first obtaining a 
written determination from his department that the work cannot be accomplished on City time 
using City resources.  Generally, the Commission would expect a written determination from the 
Employee’s department head as evidence of such a departmental determination. 

 
In determining whether the work is within the scope of the Employee’s official duties, the 

Commission would consider anything that the Employee’s managers could lawfully authorize 
him to do on City time as being within the scope of his official duties.  For example, since the 
Employee’s managers have in the past authorized him to prepare for speaking engagements on 
City time, the Commission considers such speaking engagements about the operation of the 
Mental Health Court as being within the scope of his official duties.  In contrast, a Parks 
Department landscaper could not do work for a private homeowner on City time, and so such 
outside work would not be within the scope of the landscaper’s official duties. 

 
The Commission anticipates that the Employee’s managers may in some circumstances 

be concerned that his outside obligations will interfere with his City work, or be concerned that 
the Employee’s outside work will create a conflict of interest in the future, necessitating the 
Employee’s future recusal on important City business.  While the Employee’s outside work in 
such cases may not violate the Ethics Code, there may be valid management reasons for the 
Employee’s managers to decline to authorize him to accept a particular engagement.  The 
Commission leaves these decisions to the sound discretion of management. 

 
The final conditions on the Employee’s outside consulting are long established.  First, in 

order to comply with SMC 4.16.070.2.b1, the Employee may not use City time or City facilities – 
such as telephones, computers, printers, or paper – to further his private work.  See Advisory 
Opinion 92-38.  Second, to comply with SMC 4.16.070.42, the Employee may not use non-public 
City information in connection with his private work.  Id.  (The Employee will have to be 
                                                 
1 SMC 4.16.070.2.b provides in relevant part that no City employee may “[u]se or permit the use of any person, 
funds, or property under his or her official control, direction, or custody, or of any City funds or City property, for a 
purpose which is, or to a reasonable person would appear to be, for other than a City purpose….” 
 
2 SMC 4.16.070.4 provides that no City employee may “[d]isclose or use any privileged or proprietary information 
gained by reason of his or her official position for a purpose which is for other than a City purpose; provided, that 
nothing shall prohibit the disclosure or use of information which is a matter of public knowledge, or which is 
available to the public on request.” 
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especially attuned to this latter provision because, unlike most City employees, he has access to 
privileged communications in his work for the City Attorney’s office.)  Third, the Employee may 
not solicit or accept consulting or speaking engagements from any person who has an interest in 
decisions made by his department, lest it appear that the Employee is misusing his position for 
private gain, or accepting something of value that could be construed as being offered with the 
intent of influencing a departmental decision.  SMC 4.16.070.2.a and 3.a. 

 
So long as the Employee complies with these conditions, he can accept offers to consult 

or speak for pay, without violating the Ethics Code. 
 
2. The Employee must disqualify himself for a year from official dealings with (1) 

any individual or entity that either pays him for speaking or consulting, or (2) any 
individual or entity that recommends his services to someone who pays him for 
speaking or consulting. 

 
SMC 4.16.070.1.a and .c together provide that no City employee may: 
 

Engage or have engaged in any transaction or activity, which is, or 
would to a reasonable person appear to be, in conflict with or 
incompatible with the proper discharge of official duties, or which 
impairs, or would to a reasonable person appear to impair, the 
officer's or employee's independence of judgment or action in the 
performance of official duties and fail to disqualify him or herself 
from official action in those instances where the conflict occurs, 
except as permitted by Section 4.16.071; [or] 
 
Fail to disqualify himself or herself from acting on any transaction 
which involves the City and any person who is, or at any time within 
the preceding twelve (12) month period has been a private client of 
his or hers, or of his or her firm or partnership. 

 
 Under these two provisions, once an entity has paid the Employee for consulting or 
speaking, the Employee cannot take official actions in which the entity would have an interest.  
While SMC 4.16.070.1.c bars only “acting on transactions,” accepting a payment constitutes a 
transaction or activity within the scope of SMC 4.16.070.1.a that would, to a reasonable person, 
appear to impair the Employee’s independence of judgment on official duties involving the 
entity. 
 
 Similarly, when another individual or entity has recommended the Employee’s services 
to a party that eventually hires him, the Employee’s acceptance of such a referral would 
constitute a transaction or activity that would cause a reasonable person to question his 
independence of judgment on official duties involving the source of the referral.  In the past, the 
Commission has suggested a one year “cooling off” period between engaging in such a 
transaction or activity and taking official duties.  See Advisory Opinions 05-02 and 06-02.  This 
means that if the Employee’s counterpart in the public defender’s office recommends the 
Employee’s services to a party that hires the Employee, the Employee may not have official 
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dealings with the public defender’s office for a year.  A reasonable person would believe that the 
public defender’s role in generating business opportunities for the Employee would impair the 
Employee’s ability to zealously represent the City’s interests in MHC proceedings. 

 
Nothing in the Ethics Code, however, bars the Employee from recommending the 

services of his counterpart in the public defender’s office.  And nothing in the Ethics Code bar 
the Employee from offering his services pro bono when an opportunity is referred to him by his 
counterpart in the public defender’s office.  And if the Law Department can arrange the 
Employee’s workload to isolate him from participating in matters in which the public defender’s 
office has an interest, then he may accept referrals from the public defender’s office. 

 
Conclusion 
 
 When a City employee receives an invitation to perform work that is within the scope of 
his or her official duties, then either seeking or accepting payment for that work would be a 
misuse of position unless the employee’s department head makes a written determination that the 
employee cannot perform the services as part of his or her official duties.  When the department 
head makes such a determination, the Employee must not use City time or resources to perform 
the private work, and must otherwise comply with the restrictions discussed in this opinion.  
Finally, a City employee must, for a year, avoid official dealings with any party who pays him or 
her for a consulting or speaking engagement, or any party who refers such an opportunity to the 
employee. 


