Seattle Public Utilities Mami Hara, General Manager/CEO

North Transfer Station

  • reclaimed RECLAIMED
  • woodlawn landscape Woodlawn Open Space
  • woodlawn landscape Woodlawn Open Space
  • woodlawn landscape Woodlawn Open Space
  • Scale houses Scale houses
  • north transfer station public art Artwork “RECLAIMED” by artist Jean Shin
  • recycle and reuse building Recycle & Reuse Building
  • carr place open space Carr Place Open Space
  • new transfer station entrance New Transfer Station Entrance.
  • construction of north transfer station Construction of North Transfer Station – April 2016
  • north transfer station concept art Concept art for the new North Transfer Station.

What & Why

The North Transfer Station is a state of the art facility designed to improve customer safety, increase capacity and efficiency, and reduce odor and noise. SPU worked with the commu¬nity through a collaborative design process to create a facility that includes community ame¬nities and sustainable features, such as public open spaces, green stormwater infrastructure and solar panels. In addition, the new Reuse & Recycle building will reduce the amount of waste headed to the landfill. With the new features of the station, SPU is excited to be serving North Seattle once again!

Features and benefits

At the new facility, customers will find the following amenities and services.

  • Better customer safety
    The new facility has flat floors for unloading and sorting. Without an open pit, customers are safer and less at risk of slips and falls.
  • More capacity and efficiency
    The new facility has dedicated space to process more recycling. Residential and commercial haulers use separate entrances to improve traffic flow and customer safety.
  • Less odor and noise
    The new facility includes more covered and enclosed spaces, a better ventilation system, automated rolling access doors, and entrance and exits designed to minimize noise in the neighborhood. These improvements reduce the odor and noise coming from the new facility.
  • Space to create community
    East of the new facility, we created an open space (pdf) that includes a play area for children, a sports court, an open play field, walkways, static exercise stations, and art installations.
  • Public art
    The new station includes new public art (made out of recycled materials, of course!). See Jean Shin’s artist statement (pdf).

Project Documents

Timeline

  • 2014
    Demolition and abatement
  • 2014 – 2016
    New transfer building construction
    Recycle building construction
  • 2015 – 2016
    Scale house and site work
    Off-site improvements (Carr Place N)
    Training and commissioning
  • November 2016
    Station open

Connect


Station location

1350 N 34th St, Seattle, WA 98103

Hours

8:00 a.m. to 5:30 p.m., 7 days per week.

Information line

(206) 684-8400

Learn more about the station.