Station 8 - Queen Anne

Fire Levy Info:   FireLevy@seattle.gov

Updated: 2013-05-16

About the Station

Station 8 houses one engine company (E8) and a ladder unit (L6).

The station has undergone several remodels over the years, including expansion of its apparatus bays. As a result, it is in generally fair condition. However, it still has some shortcomings: the station building does not meet current standards for seismic safety, and it is too small to accommodate a full complement of apparatus support equipment.

Station Improvements
SHKS Architects is designing the addition, interior renovations and seismic upgrades for the station. Improvements will include: 

  • Structural upgrades to bring the station up to current seismic safety standards
  • An addition to the east side of the existing station that will improve and relocate the station watch office, allow for future accommodation of a tillered aerial ladder apparatus
  • Decontamination area, bunker gear storage, additional apparatus storage, vehicle maintenance functions, major disaster and EMS storage, and a battery charging area.
  • New roof, window replacements and building mechanical system improvements

Temporary Relocation
During construction, the station will be relocated to an interim facility near the current site to ensure continued fire response to the neighborhood served by Fire Station 8.

Current Status
The project is currently in the construction phase.

Milestones

  • October 2012: Construction start.
  • September 2012: In Store Services Inc. is awarded the construction contract.
  • November 2011: Approximately 150 neighbors attended a community open house to view the current project design and tour the station.
  • September 2011: Presented 60 percent design to the Seattle Design Commission and received approval of the design.
  • August 2011: Approximately 200 neighbors attended a community open house to view the project design and tour the station.
  • June 2011: Presented 30 percent design to the Seattle Design Commission.
  • August 2010: SHKS Architects were selected to design the project.