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PURPOSE  
 
This rule clarifies and interprets terms and criteria pertaining to the placement of 
minor communication utilities (facilities for cell phones and other handheld devices).  
 
The provisions of the Land Use Code are generally intended to promote facilities that 
are the least intrusive facility at the least intrusive location consistent with effectively 
providing service.  The purpose of this rule is to interpret terms, approval criteria and 
review processes. 
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RULE  
 

A. Interpretation of Terms  
 
To assist in making consistent decisions and recommendations regarding the design 
and siting of minor communication utilities, the terms below, contained within SMC 
Sections 23.57.009, 23.57.010, 23.57.011, and 23.57.012 are interpreted as follows:  
 

1. “Least intrusive location” means that, except as provided in subsection A.2 
of this rule, the location of a new proposed minor communication utility must comply 
with the following order of preference (location types listed from least to most 
intrusive):  

 
a. Industrial zones, Downtown zones, Commercial zones, 

Neighborhood Commercial zones, Seattle Mixed zones except 
SM/R zones;  

b. Multifamily zones, MPC-YT (Yesler Terrace) zones, SM/R zones; 

c. Single-family and Residential Small Lot zones.  

 
2. The Director may allow a deviation from the order of preference in 

subsection A.1, provided that the Director finds that the result would be a less 
intrusive location than would otherwise be provided under strict adherence to the 
order of preference.  Alternatively, the Director may allow a deviation from the order 
of preference when the presence of an existing antenna means that a collocation of 
antennas would occur in a manner that is considered not intrusive or minimally 
intrusive. 
 

3. “Least intrusive facility” means that the proposed minor communication 
utility and its associated equipment, including but not limited to additions to existing 
structures, new structures, poles, wireless antennae and conduit, must be designed 
and placed in a manner that will result in the least amount of visual and 
neighborhood character impacts. Potential impacts may include but will not be 
limited to aesthetics, height and bulk impacts, and commercial intrusion. Except as 
provided in subsection A.4, the proposed minor communication utility must comply 
with the following order of preference:  

 
a. City Light transmission tower, water tower;  

b. Rooftop or facade of a nonresidential structure;  

c. Rooftop or façade of a residential structure; 

d. Monopole on a lot in a zone that is not a residential zone; 

e. Monopole on a lot in a residential zone; 

f. Utility pole not located in a street right-of-way 
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4. The Director may allow a deviation from the order of preference contained 
in subsection A.3, including the allowance of other placement locations not 
contained in the order of preference, provided that the Director finds that such a 
deviation would result in a less intrusive facility than would otherwise be provided 
under strict adherence to the order of preference. This includes proposals when the 
presence of an existing antenna means that a “collocation” of antennas would occur 
in a manner that is considered not intrusive or minimally intrusive. 

 
5. “Effectively providing service” means the level of service preferred by the 

applicant. The preferred level of service shall only be used by the Director as a 
comparison in the evaluation of potential alternate locations for the proposed minor 
communication utility. 

 6. “Interior of structure” includes any minor telecommunication facility where 
all additional equipment and antennas will be inside a structure or in a location fully 
screened on all sides, for purposes of identification of proposals where minor 
telecommunication utilities are permitted outright under SMC 23.57.009.A.  

a. To meet this definition, revisions and expansions to screening can be 
proposed, to achieve full screening on all sides. 

b. In order to be considered “interior of structure,” any additions, 
replacement of equipment, or changes to the structure to conceal the 
telecommunication facilities must meet applicable development 
standards for what is permitted outright for the underlying structure, 
such as height and setback requirements (unless variations are 
authorized, such as through a variance, conditional use, design review 
process or Director’s decision per Section 23.57.016.K).  

7. For purposes of this Director’s Rule, “collocation” means locating a new 
antenna in or on a structure that already has an existing antenna present. This also 
pertains to collocation of equipment in or on a structure for a minor telecommunica-
tion facility where such equipment already exists. However, it does not pertain to 
proposals to add new monopole(s) to a property that has an existing antenna on 
another structure.        
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B. Application Submittal Requirements  
 
To demonstrate that the proposal meets the approval criteria contained in SMC 
Sections 23.57.009, 23.57.010, 23.57.011, and/or 23.57.012, the applicant must 
provide the following at the time of application. This siting alternatives information is 
not required for proposals that will collocate new antennas, on a structure that 
already has an existing antenna, in a manner that is considered not intrusive or 
minimally intrusive:  
 

1.  A map of the wireless provider’s search ring
i
, and all areas 100 feet 

beyond the search ring, clearly showing the following: 
  

a. zoning designations for all properties;  

b. arterial and non-arterial streets, and alleys;  

c. all multifamily and nonresidential structures;  

d. all existing and proposed minor communication utilities that would 
interact (i.e. minor communication utilities that are part of the same 
wireless network) with the proposed minor communication utility; 
and  

e. all alternate locations considered for the placement of the proposed 
minor communication utility.  

 
2.  A document that contains detailed written descriptions of all alternate 

locations considered for the placement of the proposed minor communication utility. 
These descriptions must include:  

 
a. the location and height of potential minor communication utilities 

and accessory equipment at all alternate locations considered by 
the applicant;  

b. the reason the alternate locations were not chosen (e.g. unwilling 
landlord, the alternate location was more intrusive, technically 
impossible, etc.); and  

c. contact information for the owner and/or representative of each 
alternate location.  

 
3.  If any alternate, less intrusive locations were not chosen because of 

technical reasons, the applicant must provide a declaration from a radiofrequency 
engineer. This declaration must include a technical description, including 
engineering data that details why the alternate, less intrusive location would not work 
due to technical impossibility.  
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C. Third Party Review  
 
In order to verify that technical information provided by the applicant is accurate, the 
Director may require a third-party review, as follows. The third-party reviewer must 
be a radiofrequency engineer, licensed as a Professional Engineer in the State of 
Washington, paid for by the applicant and selected by the Director.  
 
Minor communication utility applications in single-family, multifamily and 
neighborhood commercial zones may be required to undergo third party review at 
the discretion of Director. In determining whether a third-party review is required, the 
Director will consider the Department’s previous experience in the review of similar 
applications, and the potential availability of alternate, less intrusive locations.  
 
i 
A search ring is a physical area, that may be centered at a single coordinate that identifies the optimal 

location of a wireless facility, and includes a radius or radii showing less optimal but acceptable areas where 
a wireless facility, can be located and still achieve acceptable service levels, as determined by a wireless 
provider.   
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