
Construction Codes Advisory Board 
Minutes of May 21, 2015 

 
Board Members present: 

Bryan Boeholt Jim Safranek 
Eric VanderMey Lily Iftner 

Greg Gilda Loren Brandford 
  

Board Members absent: 
Joe Malaspino Len Whalen 
Allan Wakeling Rob Lane 

Sam Park  
Steve Simpson  

Guests: 
                  Tom Kinsman 

City Staff: 
Maureen Traxler Jon Siu 

Julie A. Hines  
  

 
Meeting began at 12:00 p.m. 
 
Minutes of April 16, 2015 
The minutes of the April 16th CCAB meetings were approved as presented.  
 
MailChimp and Trumba 
Julie Hines presented the features of CCAB’s new calendar system, Trumba, which 
allows board members to download meeting materials from the meeting announcement 
itself.  She also stated that DPD has migrated to MailChimp email service for regular 
CCAB meetings and announcements. 
 
Review of 2015 Seattle Building Code 
 
Chapter 10 
The Board began its discussion of Chapter 10 with Maureen Traxler’s presentation 
about how IBC has clarified the terms, “width” and “capacity” throughout Chapter 10. 
Formerly these terms were used inconsistently and often interchangeably. In the 2015 
IBC, “width” is now used to mean the minimum width, in inches, of any means of egress 
component required by other Chapter 10 prescriptive minimum requirements.  
“Capacity” means the dimension, in inches, necessary to accommodate the design 
occupant load at a given point along the path of egress travel.   
 
The Board next discussed changes to Section 1005.6. Section 1005.6 addresses how 
to determine the sizing of a “means of egress” component when occupants of two 
stories reach the door at the level of exit discharge simultaneously thereby creating the 
need for sizing appropriate to manage a larger combined occupant load. Jim Safranek 



asked whether Seattle combined the occupant load at three levels, i.e., at the level of 
exit discharge and the two adjacent levels.  Jon Siu responded that Seattle’s code only 
used the adjacent floors in determining the sizing – thus, only two levels -- and did not 
factor in the exit discharge level.   Eric VanderMey and Jim Safranek pointed that the 
IBC 2012 Code Commentary calculated the sizing differently and other jurisdictions 
were more consistent with how the Commentary interpreted this section. The Board 
decided to table this discussion for now. 
 
Maureen Traxler explained that 2012 IBC Section 1015 on exit and exit access 
doorways has been combined with Section 1021 (number of exits and exit 
configurations) into one section, Section 1006, for the 2015 IBC.   
 
The Board then discussed Section 1006.3, Egress from stories or occupied roofs (in the 
2012 IBC this was Section 1021.2, Exits from stories.) Maureen pointed out that DPD 
proposed amending this section to specify that a horizontal exit would not count as an 
exit for the purposes of meeting the required number of exits from the story or roof. Tom 
Kinsman asked whether horizontal exits would have any use.  Jon Siu responded that 
they could be used for travel distance, but he would have to think about other uses.  
 
Maureen Traxler reported that Section 1008.3 addresses emergency power and power 
supply for illumination. The threshold for emergency power is now a space that requires 
two or more exits.  
 
Section 1008.3.3 is a new provision that requires emergency power in the listed areas 
regardless of the number of exits.  Bryan Boeholt asked if Section 1008.3.3 applied only 
to high rise buildings.  Maureen Traxler said that this section was meant to govern more 
than just high rises.  
 
The Board next discussed Section 1009, Accessible Means of Egress. Maureen Traxler 
said that exception 1 to Section 1009.1, specifying when an accessible means of egress 
is required, had been changed by the removal of the word “alterations”.  After this 
amendment, Exception 1 now reads: “Accessible means of egress are not required to 
be provided in existing buildings”.  Maureen Traxler asked the Board their opinion as to 
whether, as a result of removing “alterations” from the exception accessible means of 
egress would be required for “additions” to existing buildings. Jon Siu responded that an 
addition to an existing building would be considered new construction. Jim Safranek 
asked if a lateral addition would be treated the same way as a top story addition.  Jon 
Siu said that both would require an accessible means of egress but that the top story 
addition would result in alterations to the adjacent floor. This in turn would mean the 
20% rule would apply.  
 
With regards to Section 1009.2.1, Elevators required, Jim Safranek asked whether DPD 
excludes the level of exit discharge as a story when determining four or more stories 
above the level of exit discharge.  Jon Siu responded that the level of exit discharge is 
not counted. Jim Safranek said that, according to an ICC written interpretation and his 
conversations with the ICC office, the ICC includes the level of exit discharge in 



determining whether there are four or more stories, necessitating an accessible means 
of egress elevator. Jon Siu explained that the 2006 IBC defined “level of exit discharge” 
as a horizontal plane, so, at that time, the ground floor at the level of exit discharge was 
counted towards the four or more stories. That changed when the 2009 IBC defined 
“level of exit discharge” as a story at the point at which an exit terminates and an exit 
discharge begins. Maureen Traxler remarked that the language of Section 1009.2.1 is 
clear that the level of exit discharge is excluded.   
  
The Board moved on to Section 1009.4, Elevators, which includes an existing Seattle 
amendment, requiring standby power and lighting for elevator cars, control rooms, and 
machine rooms. Maureen Traxler pointed out that Section 1009.6 had been reworked 
by the ICC to be split into subsections and now addressed the width and capacity issue. 
Bryan Boeholt asked whether there was anything in the code to prevent a builder from 
making all elevators accessible means of egress. Jon Siu said that the code did not limit 
the number of extra accessible means of egress elevators, but all the accessible means 
of egress elevators would have to comply with the emergency operation and signaling 
device requirements of Section 2.27 of ASME A17.1, according to Section 1009.4.  
 
Maureen Traxler reminded the Board that the next meeting would be June 4th and the 
discussion will begin with Section 1010, Doors, Gates, and Turnstiles.  
 
The meeting adjourned at 2:00 p.m. 
 
 
 
 
 




