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The following interpretation is intended to provide guidance to staff for consistency of review and is subject to change 

without notice. Application of this interpretation to specific projects may vary. 

 

Code Issue: 

Seattle Residential Code Interpretation R101.2b allows detached one- and two-family dwellings to 

share or be located above common space.  

 

How does this interpretation apply to one- and two-family dwellings located over shared parking 

spaces, garages and/or driveways? When does SDCI allow townhouses to be located over shared 

parking spaces, garages and/or driveways?  
 

Code Interpretation: 

SDCI allows dwelling units located over shared parking spaces, garages, and/or driveways to be 
within the scope of the Seattle Residential Code in the following scenarios: 
 
One- and Two-Family Dwellings: 

1. A one- or two-family dwelling may be located over shared parking spaces, garages 
and/or driveways where all the following conditions are met: 
a. The shared parking spaces, garages, and/or driveways serve a maximum of two 

dwelling units. 
b. One of the dwelling units must be within the structure with the shared space. 
c. The other dwelling unit must be in a one- or two-family dwelling. 
d. The dwelling units must be separated from the parking spaces, garages and/or 

driveways in accordance with the separation requirements of SRC R302.5 and 
R302.6.  

 

One- and Two- Family Dwellings and Townhouses (See Fig. 1a – 1c):  

2. One- and two-family dwellings and townhouses are permitted to cantilever over 
parking spaces, unenclosed bike parking, and/or driveways where all the following 
conditions are met: 
a. The cantilever is considered floor area and may be a true cantilever or supported by 

posts or walls. 
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b. The depth of the cantilever is 6 feet or less as measured from the face of the 
building below to the edge of the floor area or projection at any story above. 

c. The open area between the edge of the cantilever to an adjacent property line or 
imaginary line is greater than or equal to the depth of the cantilever. 

d. The open area beyond the edge of the cantilever must be open to sky. 
Exception: An eave or rake projection at the top story that is no more than 2-feet in 
depth and meeting the requirements of SRC Table R302.1(1) or R302.1(2) is allowed 
without contributing to the cantilever depth. 

e. The cantilever is protected with 5/8” Type X GWB or equivalent on the underside. 
f. Exterior wall protection per R302.1 is provided at the edge of the cantilever to any 

adjacent property line or imaginary line. 
 

Trash and enclosed bicycle parking below the cantilever is permitted when used only by the unit 
above. Shared trash and enclosed bike parking are not permitted under the cantilever. 
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For questions about whether this code solution applies to your project:

• If you have submitted a permit application, contact the Building Code plan reviewer assigned to your application 

• If you have not submitted an application, send us a question through the SDCI website  
http://www.seattle.gov/sdci/resources/send-us-a-question.  
Visit the Applicant Services Center website for more information about hours and location  
http://www.seattle.gov/sdci/about-us/who-we-are/applicant-services-center

http://www.seattle.gov/sdci/resources/send-us-a-question
http://www.seattle.gov/sdci/about-us/who-we-are/applicant-services-center

