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Advisory Opinion 11-TBD 

Elected Officials’ Use of Social Media 

Introduction 

 For most of the twentieth century, public servants and their constituents communicated 
primarily either in person – at town halls, meetings in the community or in the officials’ office, 
or in the checkout line at the grocery store – in written correspondence, or by telephone.  At the 
end of the twentieth century, e-mail emerged as a fast, easy, and cost-effective way for public 
servants and constituents to communicate, and the dawn of the twenty-first century has seen the 
emergence of two new modes of communication, blogs and social media sites. 

 In some ways, these new modes of communication function much like any other 
communication.  But they bear one important distinction, which is that these new modes of 
communication can be viewed by anyone with access to the Internet.  So an exchange between a 
constituent and his or her elected representative is not viewable only to those two individuals and 
the people with whom they share it, it is available for viewing anywhere in the world.  The same 
is true of a blog post on a hot-button issue, and the comments – positive and negative, measured 
and vitriolic – that the post garners.  This conversion of formerly private speech into public 
speech has two crucial side effects.  It makes the process of governing more transparent for all, 
and it converts these private communications into mass communications, making them more 
susceptible to misuse by elected officials seeking voter approval at the ballot box.   

 The Commission is charged with ensuring that City resources are not used for campaign 
purposes.  The Commission recognizes that if it is overzealous in policing the use of these new 
modes of communication for misuse, elected officials could grow overly cautious in their use of 
social media, or stop using these new tools altogether.  Seattleites would lose a valuable tool for 
actively engaging in, or simply monitoring, the work done by City officials.  The advice that 
follows is guided by a desire to permit, to the greatest extent possible, elected officials to use 
social media without fearing a Commission enforcement action.  If the Commission determines 
that this license is being abused, it may revisit these questions and take a more restrictive view.  
But for now, unless an elected official uses social media in a way that plainly violates the 
Elections Code or the advice contained in this opinion, the Commission will not resolve close 
questions regarding the application of the Elections Code to social media in enforcement 
proceedings. 

Law 

 SMC 2.04.300 provides as follows:  

No elected official nor any employee of his or her office nor any person 
appointed to or employed by any public office or agency may use or 



�

2�
�

authorize the use of any of the facilities of a public office or agency, 
directly or indirectly, for the purpose of assisting a campaign for election 
of any person to any office or for the promotion of or opposition to any 
ballot proposition. Facilities of public office or agency include but are not 
limited to use of stationery, postage, machines, and equipment, use of 
employees of the office or agency during working hours, vehicles, office 
space, publications of the office or agency, and clientele lists of persons 
served by the officer or agency; provided, that the foregoing provisions of 
this section shall not apply to the following activities: 

A. Action taken at an open public meeting by the City Council to express 
a collective decision or to actually vote upon a motion, proposal, 
resolution, order or ordinance, or to support or oppose a ballot proposition 
so long as (1) any required notice of the meeting includes the title and 
number of the ballot proposition, and (2) members of the City Council or 
members of the public are afforded an approximate equal opportunity for 
the expression of an opposing view; 

B. A statement by an elected official in support of or in opposition to any 
ballot proposition at an open press conference or in response to a specific 
inquiry; and 

C. Activities that are part of the normal and regular conduct of the office 
or agency. 

Uses of City facilities are also subject to the Ethics Code, which provides at SMC 
4.16.070.2.b that individuals subject to the Ethics Code may not:  

Use or attempt to use, or permit the use of any City funds, property, or 
personnel, for a purpose which is, or to a reasonable person would appear 
to be, for other than a City purpose… 

 The Commission is well aware that use of social media raises issues under 
other laws as well, namely the open public meetings act and the public records act.  
The Commission has no role in the enforcement of these acts, and so they will not be 
addressed in this opinion. 

 Guidance 

 The Commission offers the following guidance for City officials seeking to use social 
media1 in compliance with the Elections Code.  The Commission cautions that this advice is not 

���������������������������������������� �������������������
1 By “social media sites,” also known as social network sites, the Commission refers to “web-based services that 
allow individuals to (1) construct a public or semi-public profile within a bounded system, (2) articulate a list of 
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exhaustive; it is impossible to anticipate all of the issues that will be raised by social media in the 
years to come.  The Commission expects to revisit this issue in the future as new questions arise, 
and remains open to revisiting the advice contained in this opinion if social media usage 
develops in ways that call into question the utility of these media for strengthening our 
democratic institutions. 

1. Elected officials and the City employees who answer to them may not provide 
visitors to City web sites, or recipients of City communications, with links to sites 
that contain campaign advocacy or information about how to contact or learn about 
campaigns. 

It is settled law that a City official cannot in his or her City newsletter advocate for a 
position on a ballot measure or promote or oppose a candidate for office.  When that same City 
official sends out a communication, or posts on his or her web page, information about how the 
public can find the official on facebook, or follow their tweets, or read their blog, those sites also 
become off limits for campaign advocacy.  The official has used City resources to direct people 
to these sites, and City resources cannot be used to direct people to campaign advocacy. 

If a public official maintains a facebook page, a twitter account or a blog on their own 
time, using their own resources, and does not provide links to those platforms from the City, 
then the official would not violate the City’s Elections Code by posting campaign material on 
that site.  What City officials do on their own time using their own resources is beyond the reach 
of the Elections Code. 

The Commission offers these examples to help City officials understand the rules. 

Example 1.  An official provides a link to their personal blog from their e-newsletter.  The 
blog contains a report from a recent campaign event, and an invitation to visitors to check out 
the official’s campaign site. 

Both the report on the recent campaign event and the invitation to check out the official’s 
campaign site make the link to the blog from the newsletter a violation of the Elections Code.  
The public cannot be directed from official communications to sites that contain campaign 
advocacy posted by the official or an agent of his or her campaign. 

Example 2.  An official maintains a facebook page at public expense.  Someone posts to 
the official’s wall a comment supporting an upcoming vote on a ballot measure.  Another person 
posts a call for a no vote on the levy, and criticizes the official’s performance.  A third person 
posts something echoing the first commenter’s post and calling for people to get out and vote for 
the official. 
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other users with whom they share a connection, and (3) view and traverse their list of connections and those made 
by others within the system.”  Danah M. Boyd & Nicole B. Ellison, Social Network Sites: Definition, History, and 
Scholarship, from the Journal of Computer-Mediated Communication, Volume 13, page 211 (2007).  
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So long as the posters are not agents of the host’s campaign, the Commission will not 
treat these posts as constituting a misuse of City resources for campaign purposes.  Just as 
comments made in City Hall’s lobby should not be attributed to those with offices above, 
comments on facebook pages should not be attributed to their hosts.  

Example 3.  An official provides a link from their City web page to a news article touting 
the falling unemployment rate in the City.  The news site contains several ads, including a 
banner ad paid for by a committee backing a ballot measure. 

The ads do not make the link a violation of the Elections Code.  The official is not 
responsible for the ads that accompany the news story, which can change from day to day, or 
even minute to minute. 

Example 4.  An official provides a link from their City web page to their facebook page.  
Under the official’s “likes” are listed the campaign pages for candidates as well as the 
campaign pages for committees supporting ballot measures. 

The posting of this information by the official on his or her facebook page makes it a 
violation of the Elections Code for the official to maintain the link to their facebook page from a 
City communication.  Just as it would be improper for the official to include a campaign address 
in a newsletter, it is improper to make those links available from a page that he or she links to 
from a City communication. 

2. Elected officials may not delete content posted by third parties on their social media 
sites or blogs unless it is obscene, profane, libelous or defamatory, or the sole 
purpose of the post is to sell goods or services. 

As noted in the introduction, one of the key features of social media and blogs is that they 
provide avenues for constituents to make their case to their elected officials and to other readers 
as well.  As opposed to a newsletter, where an official can simply share his or her views, social 
media and blogs invite readers to post their own comments, either supporting or challenging the 
official’s statements. 

The Commission believes that this opportunity for “back and forth” is a healthy 
development, and is guided by a desire to see these sites develop into places for robust and 
vigorous debate – virtual public squares, so to speak. 

Accordingly, when an official’s social media site is prepared using City resources, or 
linked to from City communications, the official may not remove comments from the site.  If the 
official deletes critical comments and leaves up supporting comments, then the site loses its 
value to the public.  It becomes a site for making the official look good, which is of value to his 
or her campaign, but is not of value to the public. 
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If a public official wants to remain free to remove comments from his or her social media 
sites or blogs, then the official may not prepare them at public expense, or link to them from City 
sites or communications. 

The prohibition on deleting comments extends only to comments that are not obscene, 
profane, libelous or defamatory, and which are related to the governance and operation of the 
City. 

The Commission offers these examples for guidance. 

Example 1.  An official writes a blog post laying out their vision for the City’s central 
waterfront.  One commenter calls the official a “tool of the rich,” who is “only interested in 
increasing property values for the City’s wealthy landowners,” and asks “how is that leash 
fitting?”  Another commenter lauds the official’s far-reaching vision.  A third comment is laced 
with profanity, and a fourth encourages readers to follow a link to learn more about weight loss. 

The official must leave up the first and second comments.  Even harsh, caustic comments 
have a place in the public square.  The third comment can be removed because it contains 
profanity, not because of the viewpoint the commenter expresses.  The official cannot leave up a 
comment that calls the official “[expletive] awesome,” and remove one calling them a 
“[expletive] idiot.”  The fourth comment can be removed because it is unrelated to City 
government. 

Example 2.  An official posts to their facebook page a link to a news story on the Seattle 
Public Schools.  Someone posts a reply praising the schools and urging a vote for the Families 
and Education Levy, which is up for renewal at the time.  Someone replies to that post urging a 
vote against the levy, claiming that Seattle homeowners are overburdened with property taxes. 

The official may not remove either comment.  Readers of the facebook page can engage 
in spirited debates, and the Commission will not attribute these third party comments to the 
official.  To do so would involve the official in monitoring the page to an extent that would 
likely discourage officials from using these new media, and would increase the risk that the 
official would engage in the selective editing that the Commission has ruled off limits. 

Example 3.  An official posts to their facebook page a link to a news story on the Seattle 
Public Schools.  Someone posts a reply, asking where the official stands on the Families and 
Education levy. 

The bar on using City resources for campaign purposes contains an exception for “[a] 
statement by an elected official in support of or in opposition to any ballot proposition at an open 
press conference or in response to a specific inquiry.”  Accordingly, the official may respond. 

To fit within this exception, it is critical that the official’s statement be (1) about a ballot 
measure and (2) “in response to a specific inquiry.”  It would be improper for the official to join 
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a debate over a ballot measure without being invited by the public to share their opinion.  And it 
would never be proper for an official to discuss a candidate election on a facebook page linked to 
from a City communication. 

The Commission is concerned about the potential for officials to prompt questions from 
supporters on their blogs or social media sites, providing them with an avenue for engaging in 
advocacy that they could not otherwise engage in without violating the Elections Code.  If 
experience shows that officials are using this exception to thwart the law’s intent, the 
Commission will revisit this guidance. 

Conclusion 

 Like our counterparts at the state and federal level, the Commission is concerned that 
overregulating these new means of communication could do more harm than good.  For that 
reason, the Commission’s guidance is intended to provide officials with as much leeway as 
possible in their use of social media. 


