Douglas Hollis
Waterworks
2005

LOCATION
Cal Anderson Park
11th Ave. E. and E. Pine St.

FUNDING SOURCE
Seattle Public Utilities 1% for Art


Waterworks resulted from artist Douglas Hollis working on a design team to develop a master plan for an urban park created from the replacement of a Seattle Public Utilities's (SPU) facility in Seattle's Capitol Hill neighborhood. The design team that included Hollis, the Berger Partnership and other consultants conceived of a large central water feature in the new park. The water feature points to the history of water at the site and demonstrates its various properties in the four elements that comprise it - Source (the cone), Flow (the trough), Texture (the texture pool), and Reflection (the reflecting pool). The artist clad the cone with granite cobbles that activate both visually and aurally water cascading over it, while flow diverters in the trough allow visitors to interact with the running water. Both the sight and sound of the water help visitors to experience and see one of our city's most precious resources--water.