Susan Robb
Parking Squid
2012

LOCATION
Base of the Pike Street Hill Climb on Alaskan Way

FUNDING SOURCE
Seattle Department of Transportation 1% for Art funds


Parking Squid provides bicycle parking within the arms of a giant squid such as one might find at the depths of Puget Sound. Made of galvanized steel, the squid references both the local environment of Puget Sound and the technological world, reminding us a bit of a Jules Verne submersible. The functional artwork was created to address the expanding need for bicycle parking, as identified in the Seattle Department of Transportation's (SDOT) Bicycle Master Plan.

Parking Squid was originally created for The Next Fifty, the 50th anniversary of the 1962 World's Fair, and installed on Seattle Center campus. The project was presented by the Office of Arts & Cultural Affairs as part of a series of public artworks that illustrated how artists are shaping the conversation around environmental sustainability.